ZONGULDAK İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Milli Eğitim Müdürümüz Turgut Özbek´in 1.Dönem Sonu Mesajı

Milli Eğitim Müdürümüz Turgut Özbek´in 1.Dönem Sonu Mesajı

    DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIM, DEĞERLİ VELİLER, DEĞERLİ ÖĞRENCİLER,

            15 Eylül 2014 tarihinde başlayan 2014-2015 öğretim yılı 1. kanaat dönemini 23 Ocak 2015 tarihinde,105.508 öğrencimizin ve velilerimizin büyük bir heyecanla bekledikleri karnelerin dağıtımı ile tamamlanmış olacaktır.

Eğitimde birinci derecede görev ve sorumluluk üstlenen yönetici ve öğretmenlerimizi, dönemin başarı ile tamamlanmasındaki gayretleri nedeniyle kutluyorum.

         Millî Eğitim sistemimizin öngördüğü hedefler doğrultusunda ulusumuzu, ülkemize, insanlığa yararlı vatandaşlar yetiştirmede her türlü özveride bulunduklarına inandığım yönetici ve öğretmenlerimize sağlık, başarı ve mutluluklar diliyorum.

          Değerli Öğretmen Arkadaşlarım;
          Bugün sınıflarımızda sizlerin bilgi ve deneyimlerinden yararlanmayı bekleyen öğrenciler, yarın ülkemizi daha iyi seviyelere çıkarabilmek için bayrağı hepimizden teslim alacaktır.
          Unutmayınız ki eğitim, iyi yetişmiş eğitimcilerle yürür. Elinizdeki cevheri gerektiği gibi işleyerek verdiğiniz emeklerin asla boşa gitmeyeceğini düşününüz.
          Öğretmenlerin, sevgi dolu, sabırlı, hoş görülü ve bilge insan olması beklenirken aynı zamanda yenilikleri takip eden, bilgilerini güncelleyen, öğrenmeye açık birer meşale olması beklenir. Bu görev bilinciyle hareket eden sizler, yetiştireceğiniz öğrencilerin başarısıyla her zaman guru duyabilirsiniz.

           Değerli veliler;

          Şüphesiz çocuklarımız bizim en değerli varlıklarımızdır. Onları topluma yararlı, fiziksel ve ruhsal yönden sağlıklı, kişilikli bireyler olarak yetiştirmek konusunda hepimize görevler düşmektedir.

         Onları tehdit eden her türlü kötü alışkanlıklardan, tehlikelerden korumak, Büyük Önderimiz Atatürk’ün isteği ilmen, fikren hür ve bağımsız nesiller olarak yetiştirmek en önemli görevlerimiz arasındadır.

        Karne günü çocuklarımızın en önemli günlerinden biridir.

       Başarılı öğrenciler mutluluklarını aileleri ile paylaşmak için büyük bir heyecan yaşarken, başarı göstermeyenler büyük bir endişe ve üzüntü içinde ailelerinden uzaklaşmak isterler.

      Ancak bu günde kendinize ve çocuklarınıza acı yaşatmamak için lütfen önerilerimizi dikkate alınız.

     Değerli Veliler

  • Çocuğunuzun karnesini değerlendirirken kişiliğini incitmeden duygularınızı aktarınız.
  • Çocuğunuzu suçlamaktan kaçınınız.
  • Arkadaşları ya da kardeşleri ile kıyaslamayınız.
  • Kendi beklentilerinizi açık dille ifade ediniz.
  • Eğer çocuğunuz karnesi ile ilgili özel açıklamalar yapmaya çalışıyorsa dikkatli ve sessizce sonuna kadar dinleyiniz.
  • “Bundan sonra ne yaparsa daha başarılı olabilir?” bunu oturup konuşunuz.
  • Çözüm yollarını birlikte üretiniz. Ya da öğretmenlerinden isteyiniz.
  • Öncelikle tatil boyunca dinlenmesine   ve eğlenmesine imkân veriniz.
  • Kötü alışkanlık ve davranış kazandıracak yerlerden uzak durmasını sağlayınız.
  • Çözüm yollarını uygulaması için teşvik ediniz.
  • Çabalarını mutlaka övünüz.
  • Çocuğun öz saygısını ve kendine olan güvenini sarsmayınız.

        Ailesinin sevgisinden emin olan ve onlar tarafından benimsenen çocuk ve ergenler bu üzüntüyü kısa sürede atlatarak işbirliği yapmakta başarılı olmaktadırlar. Burada anne ve babanın yapabileceği; çocuğun dışındaki nedenleri ele almak ve çocuğun dikkatini sorumluluklarına çekmek gerekmektedir.

        Değerli Veliler;

       Karne, öğrencinin eğitim öğretim dönemi boyunca sürdüğü çalışmaların bir değerlenmesi, aynı zamanda da yoğun bir çalışma dönemi ardından tatilin habercisidir. Çocukların karne dönemindeki hisleri, kendilerinin olduğu kadar ailelerinin de karneye verdiği anlam ve öneme bağlıdır. Bazı öğrenciler, ailelerinin beklentileri doğrultusunda karne döneminde “Karne Korkusu” yaşayabilirler. Uzmanlar yetişkinlerin beklentileri ile mücadele etmenin bazı çocuklarda strese yol açtığını belirtmektedirler. Yüksek beklentiler ve tam bir başarı dışındaki durumlara eleştirici olmak, çocuklarda stres oluşma riskini artırmaktadır. Yine uzmanlar velilerin beklenti düzeylerini gerçekçi kılmalarını ve çıtayı doğru yüksekliğe koymalarını önermektedir. Çocukların yeterliliklerini iyi tespit eden veliler, başarı kriterlerini de doğru tespit edecektir.

      Karnede karşılaşılan notlarla çocuğun kendini değersiz hissetmesine kendine olan güveninin azalmasına neden olan ifadelerden kaçınmak gerekir. Bu gibi ifadeler çocukları aynı zamanda kaygılı hale getirir. “ Yine mi zayıf getirdin?” , “Bu not sana yakışıyor mu ?”, “Kafan bir türlü şu dersleri almadı” gibi yargılamalar, eleştiriler yerine zayıf not almanın nedenleri ve bu durumun nasıl değişebileceğini değerlendirmek gerekir.

       Özellikle karnesinde zayıfı  olan öğrencilerin velileri daha yapıcı ve bilinçli davranmalıdır. Yapılan araştırmalar yanlış ebeveyn tutumlarının, öğrencilerin birçoğunda bunalım ve depresyona neden olduğu belirlenmektedir.

     Öğrenci kötü karne getirse bile ilgi ve sevgi görmeye devam edilmeli. Durum ne olursa olsun çocukların değeri anne babalar için değişmeyeceğinden istenmeyen sonuçlarla karşılaşmamak için veliler tarafından davranışlar kontrollü sergilenmelidir. Çocuklarına destekleyici bir ortam sağlayan, başarıları ile ilgilenen, gelecek çalışmaları için onları teşvik eden, onlara sevgi ile yaklaşan ailelerin çocuklarında okul başarısının yüksek olduğu belirtilmektedir.

     DESTEK OLMAK, BASKI KURMAKTAN DAHA ETKİLİDİR. BUNU UNUTMAYINIZ.

    Unutmayınız ki, tüm çabamız geleceğimizin güvencesi çocuklarımız içindir. Onları sağlıklı, dengeli ve yararlı vatandaşlar olarak yetiştirmektir.

    Bu duygu ve düşüncelerle tüm öğretmenlerimize ve öğrencilerimize,  velilerimize sağlık ve mutluluk diliyorum.

                       

                                                                                                          Turgut ÖZBEK

                                                                                                      İl Millî Eğitim Müdürü

 

 

Meşrutiyet Mah. Gazipaşa Cad. Hükümet Konağı No.30 Kat.3 Zonguldak - 0 372 280 67 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.