İş Dünyamızın Değerli Temsilcileri, Değerli Meslektaşlarım,
Kıymetli Öğrenci Velilerimiz,
Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak iş dünyasında faaliyet gösteren sivil toplum kurulmuşlarımız ve sektör temsilcilerimizin de işbirliği ile düzenlemiş olduğumuz "MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM TANITIM GÜNLERİ" programımıza hoş geldiniz diyor hepinizi muhabbetle selamlıyorum.
Kıymetli Velilerimiz;
Sürekli gelişen ve değişen Dünyamızda sektörel bazda her geçen gün nitelikli insan kaynağına duyulan ihtiyaç artmaktadır. İş dünyasının aradığı yetişmiş insan kaynağı, çok yüksek ücretler önerilmesine rağmen karşılanamamaktadır.
Meslek liselerimiz bu alandaki boşluğu dolduracak mesleki ve teknik eğitim alanında eğitim veren yegâne kurumlarımızdır. Millî Eğitim Bakanlığımız mesleki ve teknik alandaki eğitimin öneminin tüm paydaşlarımız tarafından anlaşılması ve hak ettiği değeri görmesi için yenilenen müfredat da dâhil olmak üzere birçok çalışmayı başlatmış ve sahadaki takibini yapmaktadır. Millî sanayi hamleleri ve millî teknoloji gelişmeleri gibi birçok konu Bakanlığımız tarafından oluşturulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli müfredat değişikliğine eklenerek öğrencilerimizin cesaretli ve girişimci bireyler olmaları desteklenmektedir.
Bilgiyi üretenin bilgiyi kullanandan daha güçlü olduğu ve güçlü olmak zorunda olduğumuz bir çağdayız. Bu nedenle, gençlerimizin erken yaşlardan itibaren öğrendikleri bilgiyi kullanarak yeni bilgiler üretmeleri, bilimsel düşünme becerilerini geliştirmeleri, bir meslek edinmek için tam zamanında ve doğru tercih yapmaları büyük önem arz etmektedir.
Sizler LGS sürecinde olan 8.sınıf öğrencilerimizin velilerisiniz. Öğrencilerimizin LGS sonrası tercihlerine baktığımızda hem ilimizde hem de ülkemiz genelinde akademik liseleri tercihte bir yığılma var.
Bu yığılmanın sonucu olarak da akademik liselerden mezun öğrencilerimiz üniversiteye yerleşse bile fakülte mezunu olarak iş imkanlarına erişmede zorlanmaktadır. Bir de hiç üniversiteye yerleşemeyen öğrencilerimiz var onlar için de durum istediğimiz gibi değil. Meslek edinmemiş işsiz olarak aile desteğine ihtiyaç duymaktadırlar.
Mesleki eğitimin akademik olarak başarılı öğrenciler tarafından tercih edilmeyeceği algısı ile bu okulları çoğunlukla akademik olarak daha az başarılı öğrencilerin tercih etmesi mesleki eğitimden beklenen verimin alınamamasına yol açmaktadır.